ZomerExpo Biënnale

ArtWorlds heeft met ZomerExpo een traditie neergezet, die in de pas blijft met actuele ontwikkelingen in beeldende kunst en maatschappij. Sinds 2017 is ZomerExpo een biënnale. Per editie schrijft ArtWorlds het script voor een tentoonstelling in een museum waarvoor een open inschrijving en de anonieme keuze de basis formule is. De vorm en locaties van voorrondes kunnen per editie wijzigen en anticiperen op de veranderingen in het beeldende kunstklimaat. Een grote betrokkenheid van alle deelnemers, kunstenaars en publiek, is voor ArtWorlds de conditie waarin het programma plaatsvindt.

Bekijk de documentaire over Water ZomerExpo 2017 >>

Duizenden kunstenaars voelen zich hiertoe aangetrokken en melden werk aan voor de voorrondes. De zomertentoonstellingen worden druk bezocht: ruim 70.000 bezoekers voor Water ZomerExpo 2017. Het succesvolle programma kan bestaan dankzij intensieve samenwerking tussen alle betrokkenen. ZomerExpo bouwt bruggen tussen makers, podia en publiek.

Podium
Het beproefde concept is voor onze belangrijkste doelgroep – kunstenaars op zoek naar een groter podium en feedback op hun werk – onmisbaar geworden. Hetzelfde geldt voor de vele bezoekers, die zich herkennen zich in de kunst die deze heterogene groep maakt. ZomerExpo geeft iedereen die kunst maakt een kans om het werk in een museale omgeving te exposeren, positie te bepalen en contacten te leggen. Voor de ogen van het publiek ontrolt zich een rijk en gevarieerd kunstlandschap.

Stromen
Het centrale onderwerp van de zesde editie ZomerExpo was Water. Behalve in de Koepelzaal van de Fundatie in Zwolle waren de werken in de zomer van 2017 te zien in en om Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe en natuurlijk op het water rond het kasteel. Water stroomt, en dat het ook ons streven om te blijven stromen en mee te bewegen met de ontwikkelingen in de samenleving en in het bijzonder het kunstenveld.

9V7A9108ZomerExpo_2017_PT_MG_1956

In aanloop naar Europa ZomerExpo Biënnale 2019 maakt ArtWorlds een serendipische Tour d’Europe langs beeldende kunst in Europa. We zijn op zoek naar typisch Europese kunst, waar die vandaan komt en wie ‘m maakt. We doen kunstenaars en tentoonstellingen aan, zoeken verbanden en leggen lijnen uit het verleden naar de kunst van nu. Zo schrijven we aan het script en komen we op het spoor van de volgende ZomerExpo.